Pultrusion – pultrusie

Pultrusion, pultrusie of profieltrekken is een productietechniek waarbij (glas) vezels samen met een hars door een matrijs worden getrokken. In de matrijs zitten gevormde gaten die het product zijn vorm geven.

Pultrusie: vezels en harsen
Voor het pultrusion proces worden zogenaamde ‘warmhardende’ harsen (o.a. UP-hars en EP-hars; componenten / polyesterhars) gebruikt. De gebruikte vezels zijn met name glasvezel garens.

De pultrusie techniek is in principe geschikt voor vele verschillende soorten vezels of combinaties van vezelsoorten. Tevens kunnen bij pultrusie verschillende soorten harsen worden toegepast. De combinatie van harsen en vezels geven het product een gewenste sterkte. Bij een hoog vezelvolume zal het product bijvoorbeeld een hoge specifiek sterkte en stijfheid hebben.

De harsen houden de vezels samen en zorgen ervoor dat drukkrachten en schuifspanningen worden overgebracht. De vezels zorgen voor het overbrengen van trekkrachten. Pultrusie producten hebben tevens goede mechanische en thermische eigenschappen (brandwerend, brandvertragend)

Met het pultrusion proces kan een zeer nauwkeurige vormgeving en maatbeheersing worden bereikt, met mooi uitgelijnde vezels en een perfect glad oppervlak.

Pultrusion producten
Met pultrusion technieken wordt een grote verscheidenheid aan (o.a. glasvezelversterkte kunststof) profielen getrokken. Deze profielen kunnen vervolgens worden verwerkt tot o.a.: kunststof ladders, kunststof bordessen, kunststof roosters en dragende kunststof constructies.

Pultrusie roosters
Pultrusie roosters worden veel gebruikt bij een grote overspanning en/of een hoge belasting, in de zware industrie met chemische, agressieve en corrosieve omstandigheden. Pultruded roosters hebben een hoge brandwerendheid. Meer informatie over pultruded kunststof roosters.

Composiet
Bij een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten spreekt men ook wel over een composiet. Een composiet is meestal een vezelversterkte kunststof.

Voorbeelden van pultrusion – pultrusie roosters